1 Mart 2012 Perşembe

Ev yapımı DÖNER

Bu dönerin yapımı oldukça basit hem dışarıda yediğimiz dönerlerin içinde ne var ne yok diye sorgulamaktansa evde lezzetine doyulmayacak hem içinde ne olduğunu bildiğimiz için içimizin rahat olacağı bir döner tarifi.. Et yumuşacık oluyor, içine koyacağınız garnitürler de damak tadınıza kalmış artık... Ben lavaşın arasına sardım  içine de patates kızartması, soğan, mayonez falan koydum, kış olduğu için domatesi tercih etmiyorum ama onla da şahane olacağına eminim...

Malzemeler;

1/2 kilo koyunun but kısmından olan et
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet soğan
1 tutam karabiber, kırmızı biber, kekik
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı;



İlk önce eti uzunlamasına keselim biftek şekli gibi, ardından bir kapta yoğurt ince kısmıyla rendelenmiş soğan, yağ ve baharatları ekleyelim ve karıştıralım.Yalnız tuz eti sertleştirdiği için sosu yaparken tuz koymayalım. Tuzu ya pişirirken ya da buzluğa koyma aşamasında ekleyelim. Dilimlenmiş etlerin her yerine gelecek şekilde hazırladığımız sosu yedirelim iyice etin her kısmına geldiğine emin olalım ve bu sosta eti 1 gece buzdolabında bekletlim. Ertesi gün etleri üst üste gelecek ve nizami bir şekilde dizelim. Tercihe göre folyoya streç filme veya çöp poşetine sıkıca rulo şeklinde saralım ama çok sıkı olacak. Sardığımız eti dondurucuya atalım yapılacağı zamandan 1- 2 saat önce çıkaralım ki kesilmeye elverişli olsun ne buz gibi ne de çok cıvık olmaması lazım ki düzgün kesilebilsin. Kesilen etleri teflon tavada ben yağsız yaptım ama dilenirse çok çok az sıvıyağda kızartalım. Dilerseniz bu şekilde dilerseniz marketlerde satılan lavaş ekmeğinin arasında tost makinasına bastırıp da yenebilir. Emin olun çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun...

Zeytinyağlı Kereviz

Bu yemeği özellikle çok sık yaparım çünkü çok sevdiğim bir zeytinyağlı çeşididir. Pişirilmeden dikkat edilecek olan şey, soyulduktan sonra hemen pişirmeye bırakmak çünkü çok çabuk kararan bir sebze kereviz. Eğer soyulunca hemen pişmeyecekse ya limon sürülmeli yada limonlu suda bekletilmeli... Çoğu zeytinyağlı yemekte normal şeker yerine meyvelerin suyunu koymayı tercih etmemiz söylenir ben hem bu yemekte portakal suyunu hem de şeker koymayı tercih ediyorum daha güzel oluyor...

Malzemeler;

1 kilo kereviz
2 adet soğan
1 adet havuş
2 adet kesme şeker
1 adet portakalın suyu
tuz

Hazırlanışı;


İlk önce yağımızı koyduğumuz tencere sırasıyla küp doğranmış soğan ve yine küp doğranmış havucu ekleyip güzelce çevirelim. Elma dilime yakın olarak dilimlediğimiz kerevizleri de ekleyip diğer malzemelerle biraz karıştırdıktan sonra tuzunu şekerini ve portakal suyunu da ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra kaynamasını bekleyip en kısık ayarda pişmeye bırakalım, yaklaşık 25 dk da pişecektir.( su koymuyorum hem portakal suyunda hemde kendi buharında pişince lezzeti artıyor yanmaması için en küçük ocakta en kısık ayarda olmalı)
Afiyet olsun...