10 Nisan 2012 Salı

Zeytinyağlı bakla tarifi

Bakla şu anda tam mevsimi olduğundan bu tarifi veriyorum, ilk yaptığımda üstündeki unun görüntüsü hoşuma gitmemişti olmayacak diye aceleci davranmıştım, ama unlu yeşil soğanlıda gayet güzel oluyor.

Malzemeler;

1/2 kilo bakla
1 adet soğan
istenirse yeşil soğan 2-3 dal
tuz
1 tatlı kaşığı un
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım demet dereotu
2-3 diş sarımsak

Hazırlanışı;

Baklaları ayıplayıp yıkayalım. Yağı tencereye koyup ince doğradığımız soğanları kavuralım, kavrulan soğanları üstüne unu koyup kavurmaya devam edelim, un pembeleşince baklaları ekleyip üstünü geçmeyecek kadar su ekleyip pişmeye bırakalım, tercih edilirse en üstüne yeşil soğanları dal dal dizebiliriz. Dereotununun yarısını pişerken sarımsakla beraber yarısını piştikten sonra üstüne koyalım. Ara ara suyunu kontrol etmekte fayda var ve de en küçük gözde en kısık ayarda pişirelim. İster sade ister sarımsaklı yoğurtlu servis edelim.
Afiyet olsun..

zeytinyağlı enginar tarifi

Enginarın faydaları artın herkezin bildiği birşeydir. Bu sebeple sık sık yapılması özellikleri çocukların yemesi gerekir.

Malzemeler;

5 adet enginar
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
3 kaşık bezelye
yarım demet dereotu
2 diş sarımsak
zeytinyağı
yarım litre su
yarım limon

Hazırlanışı

Ben öncelikle yarım limon sıkılmış yarım litre suda enginarları pişmeye bırakıyorum kimisi yaptıkları garnitürün üstüne koyar ben bunu tercih etmiyorum. Bi yandan enginarlar pişerken içinin garnitürünü hazırlıyorum. Yağda doğranmış soğanı havucu kavuruyorum,  bezelye, ve çabuk pişeceği için en sonda patatesi atıp çok az suda pişmeye bırakıyorum, pişmeye yakın sarımsakları, tuzu ve dereotunu ekliyorum. Enginar pişince garnitürü içine teker teker doldurup servis ediyorum. Birçok şekliyle denedim en güzeli bu şekilde oluyor bence bu yüzden bu tarifi paylaşmak istedim..

Afiyet olsun...